Sporáky 2018-02-03T18:39:03+00:00
Loading...

Sporáky jsou nedílnou součástí naší kultury již po mnoho let, vytvářejí jedinečnou atmosféru v našich obydlích. Slouží převážně k úpravě potravin a to s co nejmenší spotřebou dřeva, ovšem umíme postavit i sporáky akumulační, které vydrží předávat teplo i dlouhé hodiny po vyhasnutí ohně, se zimním provozem (větší topeniště) nebo můžeme nainstalovat vodní výměník do ohniště s možností vytápění i celého domu.

Sporáky stavíme klasické s kobkou nebo stolové.

Využít je můžete nejen na vaření a pečení, ale i na vytápění.

Krásné a navíc praktické. Ideálním místem pro takový kachlový nebo omítaný sporák je chalupa případně dřevostavba, kde chcete zachovat atmosféru života minulých generací. Jejich velkou předností je zajištění nezávislosti domova na současných externích zdrojích energie jako je elektřina a plyn.

Výhody:

  • nejzdravější tepelná úprava pokrmů
  • rychlý náběh teploty
  • možnost letního a zimního provozu
  • možnost napojení na výměník teplé vody
  • možnost vytápění do více místností či pod ležení
  • možnost volby velikosti plotny podle počtu strávníků
  • nezávislost na elektrické energii

Nevýhody:

  • u letního provozu častější přikládání
  • vyšší teploty na plotně
  • nižší účinnost (40 až 60%)